fbpx

Pretecho

Je ziet je buik groeien, je voelt je kindje vanaf een bepaald moment bewegen, maar je kunt je kindje pas zien als hij/zij geboren is. Behalve op een echo dan. Een pretecho is, zoals de naam al aangeeft, echt voor het plezier van de ouders en is niet geneeskundig (medisch-diagnostisch).

Op een beeldscherm kijk je naar de echobeelden van je kindje, terwijl de echoscopist precies uitlegt wat je ziet. Na afloop krijg je foto’s en/of een USB-Stick van de echo mee naar huis.

Daarnaast is het erg leuk dat je bij een pretecho meer mensen mag meenemen dan bij de medische echo’s. Dan kunnen familie en vrienden jullie ongeboren baby’tje ook alvast bewonderen.

De keuze voor het tijdstip van de pretecho is afhankelijk van wat je wilt zien. De meeste pretecho’s worden tussen de 14 en 33 weken van de zwangerschap gedaan. Een pretecho tussen 14 weken en 20 weken wordt vaak gedaan om het geslacht te bepalen.

Daarnaast zit er veel tijd tussen de termijnecho en 20-wekenecho en is het dan ook gewoon leuk om je kindje weer even te zien. Doorgaans wordt aangegeven dat de beste periode voor een 3D- en 4D-echo tussen de 18 en 33 weken is.

Tot ongeveer 20 weken zwangerschap, is je kindje in één beeld te vangen. Wil jij een foto of film van je kindje in één beeld, dan moet je dus niet te lang wachten.

Na 30 weken zwanger is het ook nog mogelijk om een pretecho te maken. Het hangt echter van de ligging van je kindje, de ligging van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater af. Doorgaans kan je nog details van het gezichtje zien, maar je hebt ook kans dat je bijna niets ziet. Als je kindje helemaal is ingedaald, is een pretecho niet meer mogelijk.
Wanneer de placenta aan de voorkant ligt adviseren wij de 3D/4D echo te plannen in week 26 van de zwangerschap. Doordat de placenta aan de voorkant ligt is er na week 28 geen 3D/4D meer mogelijk vanwege de ruimte.
Mocht de placenta aan de achterkant liggen dan adviseren wij om de 3D/4D echo pas te plannen in week 28/29 van de zwangerschap. Want hoe langer je wacht in de zwangerschap hoe mooier het beeld is.

Geslachtsbepaling

Ben jij nieuwsgierig of je nu een jongen of meisje krijgt? Veel mensen gebruiken een pretecho om dit te weten te komen. Vanaf wanneer het geslacht te zien is verschilt per zwangerschap. Vanaf 14 weken is het geslacht bijna altijd zichtbaar. Is met de eerste echo het geslacht nog niet gelukt om te bepalen, dan mag je een week later gratis nogmaals langskomen voor een tweede poging.

2D-echo

Bij een 2D-echo is je kindje in bewegende zwart-witbeelden zichtbaar zonder diepte. Na een 2D-echo krijg je 2 foto’s mee en een USB-Stick (alleen bij uitgebreide 2D-echo).

3D-echo

Bij een 3D-echo is je kindje in stilstaande kleurenbeelden zichtbaar met diepte. De 3D-echo wordt uit meerdere 2D-beelden opgebouwd. Door de dieptebeelden zie je nóg beter hoe je kindje eruitziet. Achteraf krijg je een 2 foto’s mee van de echo en een USB-Stick.

4D-echo

Bij een 4D-echo is je kindje zichtbaar in bewegende kleurenbeelden met diepte. Een 4D-echo wordt ook wel een ‘live 3D-echo’ genoemd. Bij een 4D-echo zie je niet alleen goed hoe je kindje eruitziet, maar zie je hem wellicht ook gapen, lachen en duimen. Na afloop krijg je 2 foto’s mee van de echo en een USB-Stick.

foto 7-new
foto 8-new
foto 9-new